SOHO HOUSE - ZinCo “Stormwater Management Groendak”

Plaatsen en onderling verbinden van RSX65 op de onderliggende beschermmat SSM45 en op verschillende hoogteniveau’s

Zonnebaden en relaxeren ? Een zwembad met een panoramisch zicht van 360° ? Een loungebar voor een frisse cocktail in een groene omgeving ? Klinkt als een exotische bestemming, terwijl dit allemaal mogelijk is op een ZinCo “Stormwater Management Groendak" in Amsterdam. Het indrukwekkende dak is een blikvanger van het gebouw. Wat niet zichtbaar is, is de onderliggende structuur: een ZinZo regenwaterretentie groendak, die inspeelt op het klimaat en piekbuien aan kan.

Soho House Amsterdam werd ontworpen volgens het concept van Nick Jones : het realiseren van een internationale en exclusieve ontmoetings- en verblijfplaats voor creatievelingen uit verschillende sectoren, zoals kunstenaars, artiesten, auteurs, muzikanten en modeontwerpers.

Foto’s : ZinCo Benelux en Mark Veldhuizen

Origineel in al zijn vormen
Voor het Soho House in Amsterdam werd op een unieke ligging op een steenworp van De Dam het "Bungehuis" - een geklasseerd gebouw uit 1934 - gerenoveerd. Dit markante gebouw van zes verdiepingen hoog werd door het Nederlandse Architenbureau Kentie en Partners getransformeerd van een voormalig handelspand naar een multi-functioneel complex met 79 kamers, vergaderzalen, wellnessruimte met sauna, verschillende lounge-bars, restaurants en zelfs een bibliotheek. Dè blikvanger van het gebouw is het indrukwekkende dak, een creatie van landschapsarchitect Marnix Tavenier. Het bevat een combinatie van groendaken, houten terrasvloeren, loungebar en een buitenzwembad met een fantastisch uitzicht over de oude binnenstad van Amsterdam.

Wat niet zichtbaar is, is de onderliggende structuur. Om tegemoet te komen aan de laatste ambitie van de stad Amsterdam om bij piekbuien minstens 60 liter per m² te bufferen werd gekozen voor een ZinCo regenwaterretentie groendak : "Stormwater Management Greenroof".

Opbouw "Stormwater Management Greenroof" SoHo House
Op een wortelwerende dakdichting werd de beschermmat SSM45 uitgerold. Hierop kwamen de waterretentie-elementen RSX65. Deze elementen met een hoogte van 65mm, kunnen tot 60l/m² bufferen en zijn zowel geschikt voor onder groendaken als voor onder loop- en rijverhardingen. Het regenwater kan nadien door middel van een regelbare debietbegrenzer "Run-off Limiter" vertraagd afvloeien naar het rioleringsstelsel zonder dit te overbelasten. De "Run-off Limiter" is voorzien van een overloop als extra veiligheidsvoorziening. Bovenop de RSX65 elementen werd de Filter PV aangebracht.


 • Stay Safe & Go Easy

  Veilig naar een fysieke vakbeurs!

 • Alles over hittestress, hoosbuien, droogte en het veranderende klimaat.

 • Stay Safe & Go Easy

  Ontmoet elkaar weer in levenden lijve!

 • Innovaties op de beursvloer. Kennis in de lezingen.

 • Stay Safe & Go Easy

  De oplossing voor een 1,5 meter vakbeurs!

 • Oplossingen voor de klimaatbestendige stad van de toekomst.

x

Zelfde dag, zelfde locatie: